søndag den 23. oktober 2011

Selvhærdende ler

Dagen i dag har jeg bl.a. brugt på at lege med selvhærdende ler. At lave figurer af selvhærdende ler er ikke noget nyt fænomen - mange andre bloggere har gjort det, og det er da også derfra jeg har min inspiration. Det er blevet til nogle fine figurer til at hænge op, fx. i vinduet. Derudover legede jeg lidt med farver og magneter.

Jeg vil lave beskrivelsen som en DIY. Desværre har jeg ikke billeder af hele processen!

Men der skal bruges
 • Selvhærdende ler - der findes forskellige typer
 • Hæklede små bordskånere eller hvad man nu kan finde, der har et fint mønster. Jeg brugte også blonde papirsservietter (jeg kan ikke lige huske hvad de hedder!)
 • Sandpapir eller en engangs papirsneglefil
 • Figur forme (fx. dem man har liggende fra julebageriet)
 • Farvepasta eller pulver, hvis man vil give sit ler en farve
 • Hobbylak eller spraymaling - hvis man vil give figurene en farvet overfladeØnsker man at tilsætte en farve til leret, så skal det æltes godt ind i leret inden det rulles ud.

Leret rulles ud i en passende tykkelse, dvs. nogle millimeter. Pas på det ikke bliver for tyndt, da det lettere knækker/revner under tørringen.  

Når du har rullet leret ud, ligges det valgte mønster på fladen, og det rulles forsigtigt ned i leret. Evt. kan det rulles på begge sider af leret.

Nu er du klar til at trykke figurer ud af leret. Jeg brugte disse


Jeg havde ikke en hjertefigur der var stor nok, derfor skar jeg en ud i pap. Den skar jeg mine hjerter ud efter.

Grisen  på billedet er tørret - trykket er fra papirsservietten

Vil du have dine figurer skal kunne hænge, så husk at lave et hul til snoren. Jeg brugte et lille træspyd.
Figurene skal herefter tørre i ca. 1 døgn. Hvis man, som mig, har svært ved at vente, så kan man tørre dem forsigtigt i ovnen ved ca. 50 grader. Men jeg anbefaler tålmodigheden!

Når figurene er helt tørre, skal kanterne slibes til. Det kan gøres enten med noget fint sandpapir eller en papirs neglefil.

Nu er de klar til at blive malet/lakeret, hvis man vil det - ellers er de jo færdige.

Jeg valgte at lakere mine figurer. Til det brugte jeg en hobbylak fra Panduro.


Lakken blev blandt med lidt vand, så den blev let transparent.

Det færdige resultat ser sådan ud


 
Derudover lavede jeg nogle figurer, hvor jeg farvede leret. De blev ikke præget med et mønster, men blev istedet præget med små ord.


De kunne være lavet til små "hænge" figurer, men jeg valgte at lime en lille magnet bagpå. Så nu pryder de mit køleskab :)

13 kommentarer:

 1. Hvor er det nogle fine figurer, Karen. Jeg er vild med de hvide med blondetryk. Må jeg spørge hvor du har købt ler - er det også fra Panduro, ligesom lakken?
  Det smitter jo, når man ser så fine sager :o)

  SvarSlet
 2. @Rikke - tusind tak. Leret til de små farvede figurer er fra Panduro. Men jeg var ikke helt tilfreds med teksturen i det, for det mindede meget om pap/papir da det tørrede. Der var mange "fimre hår" rundt i kanten, som var svære at slibe væk. Jeg kan desværre ikke huske hvilket mærke det var!

  Leret til de andre figurer er noget jeg har købt i den lokale hobby-forretning. Det havde en mere almindelig "ler"-agtig konsistens. Det er fra et mærke der hedder Plus. Jeg har set det kan købes online flere steder - ved ikke om det kan købes i Panduro ;)

  SvarSlet
 3. Mange tak for svar, Karen. Jeg må på jagt efter det hvide ler og se om jeg kan gøre dig kunsten efter :-) Jeg er simpelthen vild med de fine ting du har lavet - tror du man vil kunne lave små ting som smykkedele eller er det for groft et materiale at arbejde i?

  SvarSlet
 4. Det var så lidt :)
  Leret er ikke helt så stærkt, som det ler man skal brænde. Derfor tror jeg ikke at det er egnet til smykkedele. Men du kan jo prøve evt. at bruge en stærk lakering, som kan hærde figuren lidt mere..

  SvarSlet
 5. hvor er de bare fine!
  det minder mig da om at jeg har noget herhjemme, som jeg ikke har rørt ved siden sidste jul, tak for påmindelsen.

  SvarSlet
 6. Hvor er de fine! Jeg har givet dig en award på min blog :) Håber du vil deltage.

  SvarSlet
 7. @ Marolle - Tak! det er bare så hyggeligt at sidde og lave lerfigurer. Men også lidt af et arbejde, med alle de detaljer der skal laves :)

  @ 3. sal til højre - Tusind tak for det :) Jeg lurer da lidt på den award. Er super glad for at du har givet den til mig!

  SvarSlet
 8. Ah de er fine! Jeg har haft en klump ler i skuffe i et års tid nu, måske skulle jeg finde det frem og komme igang!

  SvarSlet
 9. Jamen så skal det ler da støves lidt af :) frem fra skuffen med det, så det kan blive forvanlet til skønne figurer eller måske noget andet kreativt...

  SvarSlet
 10. Hvor er de fine!
  Og må jeg spørge: hvor har du de fine bogstaver fra?(jeg tænker på "Lucky you", "Miss Piggy" osv). Er det hele stempler eller er det enkelte bogstaver?

  SvarSlet
 11. Tak for det :) Bogstaverne er fra et firma der hedder brigitte keks. Det er hele alfabetet, hvor man selv sammensætter de ord man har lyst til. Jeg købte det gennem specialkøbmanden.dk i sin tid. Men jeg kan se, at de ikke har det længere - derimod har de noget der minder meget om det.

  Karen

  SvarSlet
 12. Hvad er det for en spray maling du bruger til leret?

  SvarSlet
 13. I kan også selv lave selvhærdende ler. 2 dl natron, svare til 2 bæger. 1 dl maizena ( majsstivelse ) 1.5 dl vand. Dette blandes sammen i en gryde, varmes op til det har konsistens som kartoffelmos. Lægges hereafter på bageplade el. Skærebræt med et fugtig viskestykke over imens det køler ned. Herefter æltes det og er klar til brug. Har idag lavet det på mit arbejde med fritidshjem børn til stor glæde. Hærde tid 2 til 3 døgn. Virkelig en skøn behagelig ler masse. Målene kan jo dobles op til den mængde man har brug for. God fornøjelse ��

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...